Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - CEAC
 
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii din Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

 

CAP. 1. Misiune şi documente de referinţă

 

Art.1. Comisia pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (denumită în continuare CEAC) reprezintă organismul de coordonare a activităţilor de evaluare şi asigurare a calităţii la nivel instituţional, în acord cu viziunea, misiunea şi cultura organizaţională a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi în concordanţă cu dinamica naţională, europeană şi internaţională în domeniu.

 

Art.2. CEAC este organizată şi funcţionează în concordanţă cu prevederile:

-  Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare;

- Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările ulterioare;

- Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 75/2011pentru modificarea si completarea OUG 75/2005;

- Ordinului nr. 3928/21.04.2005 privind asigurarea calităţii serviciilor educaţionale în instituţiile de învăţământ superior;

- Anexei la Ordinul nr. 3928/21.04.2005 - Criterii şi principii privind sistemul de asigurare a calităţii la nivelul instituţiei de învăţământ superior;

- Hotărârea nr. 915 din 14 decembrie 2017 privind modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 1418/2006 pentru aprobarea Metodologiei de evaluare externă, a standardelor, a standardelor de referinţă şi a listei indicatorilor de performanţă a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior;

Ghidul activităţilor de evaluare a calităţii programelor de studii universitare şi a instituţiilor de învăţământ superior aprobat prin decizia BEX a ARACIS din data de 07.03.2019;

- Cartei Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia;

- Alte reglementări legale relevante.

 


CAP. 2. Organizare şi funcţionare

 

Art. 3. (1) În cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, structura CEAC cuprinde:

- Comisia pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, constituită la nivel instituţional (denumită în continuare CEAC-UAB);

- Comisia pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii la nivelul fiecărei facultăţi a instituţiei (CEAC-F);

- Comisia pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii la nivelul fiecărui program de studiu (CEAC-PS).  

 

(2) Comisia pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, CEAC-UAB are următoarea componenţă: 

a) Preşedintele comisiei, care este conducătorul instituţiei - Rectorul sau un coordonator desemnat de acesta;

b) 1-3 reprezentanţi ai corpului profesoral, care îndeplinesc criteriile pentru obţinerea titlului de conferenţiar universitar, stabilite prin ordin al Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, conform art. 219 alin. (1) lit. a) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011;

c) un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta;

d) un reprezentant al studenţilor, desemnat de Liga Studenţilor din universitate;

e) un reprezentant al angajatorilor;

f) un reprezentant al absolvenţilor.


(3) Reprezentantul absolvenţilor din CEAC-UAB are statut de invitat permanent şi nu are drept de vot.

(4) Vicepreşedintele CEAC-UAB este Directorul Centrului pentru Managementul Calităţii şi Strategie Instituţională.

(5) Comisiile pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii la nivelul fiecărei facultăţi a instituţiei (CEAC-F) şi Comisiile pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii la nivelul fiecărui program de studiu (CEAC-PS) sunt numite prin decizii ale decanului, în acea structură care permite evaluarea şi asigurarea calităţii la nivelul facultăţilor şi a programelor de studiu.

 

Art. 4. Conducerea operativă a CEAC-UAB este asigurată de preşedintele şi vicepreşedintele comisiei, iar cea a CEAC-F şi CEAC-PS de preşedinţii comisiilor.

 

Art. 5. Membrii CEAC-UAB / CEAC-F / CEAC-PS nu pot îndeplini funcţii de conducere în cadrul Universităţii, cu excepţia persoanelor care asigură conducerea lor operativă.

 

Art. 6. (1) În cadrul CEAC-UAB, alegerea reprezentanţilor corpului profesoral se face prin vot secret de către Senatul universităţii, pe baza propunerilor Preşedintelui CEAC-UAB.

(2) Senatul universităţii validează membrii comisiei menţionaţi în Art. 3 alin. (2) lit. c), d), e) şi f) prin vot deschis.

 

Art. 7. Revocarea calităţii de membru al CEAC-UAB se poate realiza la cerere, sau prin decizia Senatului Universităţii, din motive întemeiate sau ca urmare a încetării contractului de muncă încheiat cu Universitatea, respectiv a pierderii/schimbării calităţii de reprezentant al sindicatului, al studenţilor, al absolvenţilor sau al angajatorilor.

 

Art. 8. Membrii CEAC-UAB, reprezentanţi ai corpului profesoral, sunt înlocuiţi din CEAC-UAB, atunci când primesc alte responsabilităţi, incompatibile cu activităţile pe care le desfăşoară în cadrul CEAC-UAB sau dacă sunt aleşi sau numiţi în funcţii de conducere în instituţie.

 

Art. 9. (1) CEAC-UAB se întruneşte semestrial în şedinţă ordinară. Data şi ordinea de zi a şedinţelor ordinare CEAC-UAB se anunţă cu cel puţin 3 zile înainte de desfăşurarea acestora. Calea de comunicare este prin e-mail şi anunţare telefonică.

(2) CEAC-UAB se întruneşte, la convocarea Preşedintelui CEAC-UAB, ori de câte ori este nevoie, în şedinţe care se pot desfăşura şi on-line. Calea de comunicare este prin e-mail şi anunţare telefonică.

(3) Deciziile CEAC-UAB se adoptă prin votul deschis al majorităţii simple a membrilor săi cu drept de vot, prezenţi la şedinţele ordinare, sau exprimat prin email, în cazul şedinţelor on-line.

 

Art. 10. (1) La propunerea Preşedintelui CEAC-UAB pot fi convocaţi la întrunirile de lucru atât cadre didactice/cercetători şi/sau personal didactic auxiliar, cât şi personal administrativ, în calitate de experţi cooptaţi, care au rol consultativ, pentru a participa la activităţi specifice CEAC-UAB.  

(2) Din comisia CEAC-UAB pot face parte, în calitate de invitaţi, şi un evaluator extern independent din ţară şi unul din străinătate, care sunt implicaţi în procedurile interne de autoevaluare instituţională a asigurării calităţii şi nu au drept de vot.

 

Art. 11. Funcţionarea CEAC-UAB se realizează cu suportul operativ (inclusiv secretariat şi arhivare) al Centrului pentru Managementul Calităţii şi Strategie Instituţională şi cu suportul informaţional al Comisiilor pentru evaluarea şi asigurarea calităţii programelor de studii CEAC-PS, respectiv al facultăţilor, departamentelor şi structurilor administrative ale instituţiei.

 

Art. 12. Documentele CEAC-UAB sunt gestionate şi arhivate de către Centrul pentru Managementul Calităţii şi Strategie Instituţională.

 

Art. 13. Deciziile CEAC-UAB de coordonare a aplicării procedurilor şi activităţilor de evaluare şi asigurare a calităţii, aprobate de conducerea universităţii, respectiv de către Consiliul de Administraţie, devin operaţionale şi trebuie puse în aplicare la nivelul instituţiei.

 

Art. 14. (1) Activitatea membrilor şi preşedintelui CEAC-UAB / CEAC-F / CEAC-PS nu este remunerată.

(2) În limitele legale, membrii CEAC-UAB / CEAC-F / CEAC-PS vor beneficia de un spor la punctajul pentru:

a) repartizarea în cămine, mobilităţile Erasmus+, alocarea locurilor în tabere (pentru membrii studenţi);

b) mobilităţile Erasmus+, gradaţiile de merit, participarea la cursuri de formare profesională în domeniu (pentru membrii cadre didactice).

 

Art. 15. CEAC-UAB / CEAC-F / CEAC-PS îşi desfăşoară activitatea pe o perioadă de maxim 4 ani, în decursul unui mandat al conducerii executive a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

 

CAP. 3. Atribuţiile CEAC

 

Art. 16. (1) Atribuţiile CEAC-UAB-UAB sunt:

a) coordonează aplicarea procedurilor şi activităţilor de evaluare şi asigurare a calităţii, aprobate de conducerea universităţii, conform domeniilor şi criteriilor prevăzute la art. 10 din OUG 75/2005 şi detaliate la art. 17 din prezentul regulament;

b) elaborează anual un raport de evaluare internă privind calitatea educaţiei în universitate, pe care îl supune dezbaterii şi aprobării Senatului Universităţii. Raportul este adus la cunoştinţa tuturor beneficiarilor prin afişare pe site-ul instituţiei şi este pus la dispoziţia Agenţiei Române de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS);

c) formulează propuneri de îmbunătăţire a calităţii educaţiei în Universitate;

d) propune Consiliului de Administraţie al Universităţii spre avizare şi Senatului spre aprobare proceduri, regulamente şi metodologii de evaluare a calităţii, precum şi modalităţi de valorificare şi diseminare a rezultatelor diferitelor evaluări în domeniul calităţii.

 (2) Raportul anual de evaluare internă a calităţii educaţiei din instituţie este însoţit de un set de propuneri ale CEAC-UAB vizând îmbunătăţirea continuă a calităţii educaţiei, pe baza cărora Senatul Universităţii aprobă măsuri de îmbunătăţire a calităţii educaţiei, stabileşte responsabili şi termene. Propunerile de îmbunătăţire a calităţii educaţiei în Universitate formulate de către CEAC-UAB sunt înaintate spre aprobare Senatului Universităţii, după avizarea în comisia de specialitate a Senatului.

 

Art.17. Domeniile şi criteriile de evaluare şi asigurare a calităţii de către CEAC-UAB sunt:

           

A. Capacitatea instituţională, care rezultă din organizarea internă din infrastructura disponibilă, definită prin următoarele criterii:

a) structurile instituţionale, administrative şi manageriale;

b) baza materială şi optimizarea utilizării bazei materiale; litera (b) a fost modificată prin punctul 3 din OUG nr. 75/2011 începând cu 14.09.2011;

c) resursele umane şi capacitatea instituţiei de atragere a resurselor umane externe instituţiei şi din afara ţării, în condiţiile legii; litera (c) a fost modificată prin punctul 3 din OUG nr. 75/2011 începând cu 14.09.2011;

           

B. Eficacitatea educaţională, care constă în mobilizarea de resurse cu scopul de a se obţine rezultatele aşteptate ale învăţării, concretizată prin următoarele criterii:

a) conţinutul programelor de studiu;

b) rezultatele învăţării;

c) angajabilitate; litera (c) a fost modificată prin punctul 4 din OUG nr. 75/2011 începând cu 14.09.2011;

d) activitatea financiară a organizaţiei;

           

C. Managementul calităţii, care se concretizează prin următoarele criterii:

a) strategii şi proceduri pentru asigurarea calităţii;

b) proceduri privind iniţierea, monitorizarea şi revizuirea periodică a programelor şi activităţilor desfăşurate;

c) proceduri obiective şi transparente de evaluare a rezultatelor învăţării, inclusiv de către studenţi; litera (c) a fost modificată prin punctul 5. din OUG nr. 75/2011 începând cu 14.09.2011;

d) proceduri de evaluare periodică a calităţii corpului profesoral;

e) accesibilitatea resurselor adecvate învăţării;

f) baza de date actualizată sistematic, referitoare la asigurarea internă a calităţii;

g) transparenţa informaţiilor de interes public, inclusiv cele privitoare la programele de studii şi, după caz, certificatele, diplomele şi calificările oferite; litera (g) a fost modificată prin punctul 5. din OUG nr. 75/2011 începând cu 14.09.2011;

h) funcţionalitatea structurilor de asigurare a calităţii educaţiei, conform legii.

i) acurateţea raportărilor prevăzute de legislaţia în vigoare; litera (i) a fost introdusă prin punctul 6. din OUG nr. 75/2011 începând cu 14.09.2011.

 

 

Art. 18. În îndeplinirea atribuţiilor sale, CEAC-UAB:

a) cooperează cu ARACIS, cu alte agenţii şi organisme abilitate sau instituţii similare din ţară ori din străinătate;

b) dezvoltă repere calitative şi cantitative (benchmarking) prin comparaţie cu alte universităţi din ţară şi/sau străinătate pentru îmbunătăţirea calităţii procesului educaţional în Universitate;

c) primeşte sugestii din partea comunităţii academice – cadrelor didactice, cercetătorilor, studenţilor şi personalului administrativ – cu privire la îmbunătăţirea calităţii procesului educaţional.

 

Art. 19. Atribuţiile CEAC-F / CEAC-PS sunt similare celor prezentate la art. 16 pentru CEAC-UAB, cu particularizare pentru structurile pe care le deservesc, facultate, respectiv program de studii.

 

Art. 20. În îndeplinirea atribuţiilor sale, CEAC-UAB centralizează rapoartele Comisiilor pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii de la nivelul fiecărei facultăţi a instituţiei (CEAC-F) şi ale Comisiilor pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii de la nivelul fiecărui program de studiu (CEAC-PS).

 

CAP. 4. Dispoziţii finale

 

Art. 21. Aprobarea şi modificarea Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Comisiei pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii se face de către Senat.

 

Art. 22. Prezentul regulament a fost aprobat în Şedinţa Senatului Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia din 24.04.2019 şi intră în vigoare la data de 24.04.2019.